Mi kell a babának?

Mindenről, ami egy igazi babának kellhet, igazán kezdő anyukáknak-apukáknak.

Friss topikok

Mi kell a babának az alváshoz?

2011.08.28. 21:20 - veniko

Címkék: utazás alvás ágy matrac

Az újszülött a nap nagy részét átalussza, képesek 18-20 órát is durmolni naponta. Csak az evéshez ébrednek fel, azt is képesek félálomban abszolválni. Mikor nagyobbak lesznek, akkor már kevesebbet alszanak, többet lesznek ébren, lehet velük sokat játszani.

Ágy

Az alvás legfontosabb kelléke az ágy. Az újszülöttek egyenes matracon alszanak, a szakirodalom azt ajánlja, hogy hátukra fektessük, így lehet elkerülni a bölcsőhalált.

Kiságy vásárlásánál fontos, hogy a matracot két magasságba tudjuk elhelyezni. Az újszülött még nem nagyon mozog-forog, ahogy letettük aludni úgy fog megébredni. Mivel a sok hajolgatás nagyon megterhelő a szülés után, ezért első három-négy-öt hónapban a matracot magasra helyezzük, így a babát kényelmesen ki és be tudjuk tenni az ágyba. Ha a baba már elkezd forogni alvás közben - vagyis nem ugyanabban a helyzetben találjuk a babát ébredéskor, mint amikor lefektettük - akkor a matracot az ágy aljára kell helyezni, így biztos nem gurul le róla. Nem kell parázva figyelni, hogy mikor mozdul meg, mikor forog ide-oda, az első mozdulatok úgy is aprók, picik lesznek, a baba nem esik le.

Kétféle ágy különböztethető meg: rácsos ágy és utazó ágy. A legtöbb rácsos ágynál a matrac két magasságba helyezhető el. Készítenek olyan ágyakat is, melynek lenyitható az oldala, így ha a gyermek nagyobb, akkor könnyen ki-be mászhat az ágyból. Ne féljünk a rácsoktól, hiszen csak biztonságos rácsos ágyat lehet manapság forgalomba hozni, olyat, melybe nem szorul bele a baba feje. A rácsok később is hasznosak lesznek, mikor a baba elkezdni felhúzni magát, elkezd kapaszkodni. Hosszú perceket szeretnek a babák a rácsba kapaszkodva állni, és diadalittasan élvezni azt a teljesítményt, hogy önmaguk erejéből jutottak oda, és önmaguk erejéből állnak a lábukon.

Az utazó ágy könnyen összecsukható, általában textilből készül az oldala, egy csővázra feszítik fel. Ezek az ágyak kisebb méretűre összecsukhatóak, könnyebben tudjuk őket szállítani. Egy Toyota Yaris csomagtartójába is elfér. Ha úgy gondoljuk, hogy eleve sokat fogunk utazni a babával - mert például a nagyszülők távol laknak - akkor pénztárcakímélő, ha csak egy utazó ágyat vásárolunk, és azt használjuk utazáskor is meg otthon is. Ez azért is jó, mert idegenben, más helyen legalább az ágy ismerős lesz a babának, így egy fokkal könnyebben alszik az idegen környezetben.

A következő bejegyzésben - ami jövő hétre várható - a matracról lesz szó. Hozzászólásokat, bejegyzéseket szívesen várok.

A bejegyzés trackback címe:

https://babanak.blog.hu/api/trackback/id/tr523186370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása